Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-25

 

 

 


  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ   ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ                                      Χανιά 6/9/2024                                 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΚΡΗΤΗΣ                                     ΠΡΟΣ  -  Α/θμια Εκπαίδευση Χανίων

Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ                                                                              -  Συμβούλους

5o   ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ  ΧΑΝΙΩΝ

Ταχ/κή Δ/νση : Μελετίου Μεταξάκη 64

73131,Χανιά

Πληροφορίες : Μπούκουρα Ευτυχία

Τηλ. : 28210-72991/28211 80715

Ηλ.ταχ. : mail@5nip-chanion.chan.sch.gr

 

 

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

 

 

 

 

 


Σχολική  μονάδα: 5οΝηπιαγωγείο  Χανίων

Περιεχόμενα

 

Εισαγωγή.

Σύνταξη, έγκριση και τήρηση του Κανονισμού

Άρθρο 1: Βασικές αρχές και στόχοι του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας.

Άρθρο 2: Λειτουργία του σχολείου

Ι.  Διδακτικό ωράριο.

II. Προσέλευση και αποχώρηση μαθητών/μαθητριών

III. Ωρολόγιο Πρόγραμμα του σχολείου

Άρθρο 3: Σχολική και Κοινωνική Ζωή

I.Φοίτηση

II.Σχολικοί χώροι

III.Διάλειμμα

IV.Σχολικό πρόγραμμα

V.Συμπεριφορά -Δικαιώματα -Υποχρεώσεις

VI. Παιδαγωγική αντιμετώπιση ζητημάτων

VII. Καινοτόμες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί στο σχολείο

VIII.Άλλα Θέματα

Άρθρο 4:  Επικοινωνία και Συνεργασία Γονέων/Κηδεμόνων-Σχολείου.

Ι. Σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας

II. Διαδικασίες ενημέρωσης και επικοινωνίας Σχολείου και γονέων/κηδεμόνων

IΙΙ. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

IV.Σχολικό Συμβούλιο

V.Η σημασία της συνέργειας όλων

VΙ.Ψηφιακά Εργαλεία

Άρθρο 5: Πολιτική του σχολείου προστασίας από πιθανούς κινδύνους

Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Άρθρο 6: Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας-Διαδικασίες διασφάλισης της εφαρμογής του

 

 

 

 

Εισαγωγή

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου και μετά τη δημοσίευσή της **παύει να ισχύει** η

προηγούμενη υπουργική απόφαση με αριθμό 13423/ΓΔ4/04-02-2021. (άρθ 37, Ν.4692/2020&ΦΕΚ 491/9-02-2021"Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης") βασίζεται σε όσα προβλέπονται από την πολιτεία για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των δημόσιων  Σχολείων. Ενσωματώνει αποδεκτές παιδαγωγικές αρχές και είναι προσαρμοσμένος στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και τα χαρακτηριστικά της τοπικής σχολικής και ευρύτερης κοινότητας

Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Οι οικογένειες οφείλουν να φροντίζουν ώστε τα παιδιά  να φοιτούν στο σχολείο με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Το σχολείο αποτελεί δικαίωμα των παιδιών. Οφείλει να τα βοηθάει να γίνουν ελεύθεροι και υπεύθυνοι πολίτες. Η αποστολή των εκπαιδευτικών είναι να εξασφαλίσουν σε κάθε παιδί να επιτύχει στο σχολείο.

 

Σύνταξη, έγκριση και τήρηση του Κανονισμού.

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάσσεται ύστερα από εισήγηση της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου στο Σχολικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, τον Πρόεδρο  του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και 5ουΝηπ/γείου Χανίων κ. Αναστάσιο Κονιδιτσιώτη καθώς και εκπροσώπους του Δήμου Χανίων: τον Δημοτικό σύμβουλο κ. Βλαζάκη Νικόλαο και την υπάλληλο του Τμήματος παιδείας του Δήμου κ. Φραγκογιάννη Χρυσή.

Εγκρίνεται από την Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ60 1ης Ενότητας  Ν Χανίων κ. ΑΥΓΟΥΣΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου καθώς και από τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας για το 2023/24  κοινοποιείται στους γονείς/κηδεμόνες και στους εκπρόσωπους του Δήμου. Αυτό επιτρέπει σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας να αντιληφθεί καλύτερα το ρόλο του στο σχολείο.

 

 

 

Ταυτότητα  του σχολείου μας:

 

5ο Νηπιαγωγείο Χανίων

Αριθμός Εκπαιδευτικών :6

Αριθμός  Μαθητών :40

Τμήματα Υποχρεωτικού Πρωινού :2

Τμήματα Ξένης Γλώσσας :2

Τμήματα Προαιρετικού ολοήμερου :2

Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής: 1

 

Το Νηπιαγωγείο μας έχει ιδρυθεί  το 1954,  από το 1999 λειτουργεί και ολοήμερο τμήμα.

 

Άρθρο 1.Βασικές αρχές και στόχοι του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας

 

Ο Κανονισμός, περιλαμβάνει όρους και κανόνες, κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να διαμορφώνεται στο σχολείο ένα παιδαγωγικό και διδακτικό κλίμα που διευκολύνει την απρόσκοπτη, μεθοδική και αποτελεσματική λειτουργία του.

 

 

Άρθρο 2.Λειτουργία του Σχολείου

          I.          Διδακτικό ωράριο

 

Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του βασικού υποχρεωτικού προγράμματος και του ολοήμερου νηπιαγωγείου, τα διαλείμματα, ο χρόνος διδασκαλίας ανά διδακτική ώρα καθώς και η έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και αποφάσεις του ΥΠΑΙΘΑ. Ανακοινώνονται στους γονείς με την έναρξη του διδακτικού έτους με σχετικό έντυπο και παράλληλα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Νηπιαγωγείου, εφόσον υπάρχει.

Ø   Για το σχολικό έτος 2024-2025 το πρόγραμμα του σχολείου, διαμορφώνεται ως εξής:

 Πρόωρη Υποδοχή:(ισχύει μόνο για τους μαθητές/μαθήτριες που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα και είναι προαιρετικό)

        Προσέλευση των μαθητών/τριών: 7:45-8:00

Υποχρεωτικό πρωινό πρόγραμμα:

        Υποδοχή των μαθητών και των μαθητριών στο σχολείο: 8.15-8:30.

        Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος-αποχώρηση μαθητών και μαθητριών: 13:00

Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα:

        Έναρξη λειτουργίας των δραστηριοτήτων Ολοήμερου προγράμματος: 13:00.

        Λήξη των δραστηριοτήτων Ολοήμερου προγράμματος: 16:00.

Πρόωρη αποχώρηση από το Ολοήμερο πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

Υπάρχουν δύο ώρες διδασκαλίας Αγγλικών την  εβδομάδα.

Προκειμένου να διευκολυνθεί, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ομαλή προσαρμογή των μαθητών/τριών δύναται να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας(παρ. 7, άρθρο 2, Π.Δ. 79/2017).

Επίσης, προβλέπεται η μεταφορά ωραρίου εργασίας σε απογευματινές ώρες έως δύο φορές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για την οποία ενημερώνονται η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης και η  Διευθύντρια   Εκπαίδευσης (άρθρο 16, παρ. 10 Π.Δ. 79/2017).

 

 

    II.          Προσέλευση και αποχώρηση μαθητών/μαθητριών

 

        Η ώρα προσέλευσης των μαθητών και μαθητριών του Νηπιαγωγείου είναι 08:15 έως 08:30.

        Η ώρα προσέλευσης για την Πρωινή Υποδοχή στο Νηπιαγωγείο είναι 07:45 έως 08:00. 

-Η έγκαιρη προσέλευση και η καλά οργανωμένη και ελεγχόμενη αποχώρηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του διδακτικού έργου και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου γενικότερα και διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών και του προσωπικού του σχολείου.

-Για λόγους ασφαλείας των μαθητών/μαθητριών αλλά και για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος η είσοδος του σχολείου/οι είσοδοι του σχολείου κλείνουν στις 8:30 ώστε να μην παρακωλύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου.

-Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε καμία περίπτωση δεν αποχωρούν από το σχολείο πριν τη λήξη του ωραρίου. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου(π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας για να προσέλθει στο Σχολείο και να συνοδεύσει το παιδί στο σπίτι του, αφού προηγουμένως συμπληρώσει το σχετικό έντυπο (υπεύθυνη δήλωση) μπροστά στη Διεύθυνση.Εάν κάποιος γονέας/κηδεμόνας χρειαστεί, για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση του Σχολείου και να συμπληρώσει σχετικό έντυπο όπου θα αναγράφονται οι λόγοι (υπεύθυνη δήλωση).

-Οι εκπαιδευτικοί υποδέχονται τους μαθητές και τις μαθήτριες στην είσοδο της τάξης του νηπιαγωγείου και οι γονείς/κηδεμόνες-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου προσέλευσης των μαθητών/μαθητριών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου κανένας επισκέπτης.

-Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και των μαθητριών, παραμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης. Κάθε καθυστέρηση στην προσέλευση των συνοδών δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών που παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα και παρεμποδίζει τη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

-Σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, το σχολείο δύναται να τροποποιήσει τη διαδικασία προσέλευσης/αποχώρησης ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η έκθεση γονέων και μαθητών στις καιρικές συνθήκες δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών.

 

      III.          Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου

 

 Το Νηπιαγωγείο εφαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘΑ, εξειδικεύεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων με ευθύνη της  Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου και υποβάλλεται προς έγκριση στην Προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Άρθρο3: Σχολική και Κοινωνική Ζωή

 

Ι.Φοίτηση

 

Η φοίτηση των μαθητών/μαθητριών στα Νηπιαγωγεία είναι υποχρεωτική και εποπτεύεται από την εκπαιδευτικό της τάξης, η οποία καταγράφει τις καθημερινές απουσίες και από την Προϊσταμένη που τις καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΑΙΘΑ.

Η ελλιπής φοίτηση  χωρίς σοβαρό λόγο, δυσχεραίνει τόσο το σχολικό έργο όσο και την πρόοδο των μαθητών/μαθητριών. Την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη απέναντι στο σχολείο και την πολιτεία για τη φοίτηση των μαθητών, φέρουν κατά το νόμο οι γονείς/κηδεμόνες τους.

 

II.   Σχολικοί χώροι

 

Κοινός στόχος όλων είναι ο σεβασμός του σχολικού χώρου. Ο σεβασμός στα περιουσιακά στοιχεία του Νηπιαγωγείου, τις υποδομές, τον εξοπλισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον του σχολείου αποτελεί βασική υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Με το ίδιο σκεπτικό υπάρχει φροντίδα για την τάξη και την καλαισθησία στις σχολικές αίθουσες, καθώς είναι ο ιδιαίτερος χώρος, όπου παραμένουν και εργάζονται μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί πολλές ώρες.

Φροντίδα όλων είναι να διατηρούνται οι χώροι του Νηπιαγωγείου καθαροί.

 

 

 

III.  Διάλειμμα

 

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/μαθήτριες βγαίνουν στο προαύλιο, όπως έχει καθοριστεί από το Ωρολόγιο Πρόγραμμα ενώ οι εφημερίες των εκπαιδευτικών τηρούνται όπως  έχουν οριστεί  από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι μαθητές παραμένουν στις αίθουσες διδασκαλίας με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών.

Το διάλειμμα είναι δικαίωμα, χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες αλληλεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία αντιμετωπίζουν απευθύνονται στις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπεται κανένας ανήλικος ή ενήλικος να παρακολουθεί, να συνομιλεί ή να δίνει αντικείμενα σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου.

 

IV.  Σχολικό πρόγραμμα

 

 Η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα στη ζωή του παιδιού για τη μάθηση, την προσωπική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του.

Οι μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή εκπ/τική διαδικασία σεβόμενοι τους κανόνες του σχολείου, όπως διαμορφώνονται από τους ίδιους και τους εκπαιδευτικούς της τάξης, όπως και το δικαίωμα των συμμαθητών και συμμαθητριών τους για μάθηση.

Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να αλληλεπιδρούν, να αυτενεργούν και να είναι υπεύθυνα. Η συνεργασία μεταξύ γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών έχει κοινό στόχο την υγιή ανάπτυξη παιδιών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

 

V.   Συμπεριφορά -Δικαιώματα -Υποχρεώσεις

·           Η Προϊσταμένη

 

Κυρίαρχο όργανο για την λειτουργία του σχολείου είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων όπου συζητούνται και επιλύονται   όλα τα ζητήματα   που προκύπτουν στο Νηπιαγωγείο και ανήκουν στις αρμοδιότητές του.

Η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου ενημερώνει τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Σχολείου και τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων.

Αιτείται στα αρμόδια όργανα( ΚΤΥΠ),στην σχολική επιτροπή και στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων αλλά και για έκτακτες ανάγκες.

Φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του Νηπιαγωγείου και το κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

·           Οι εκπαιδευτικοί

 

Οι εκπαιδευτικοί ασκούν τα καθήκοντά τους με βάση τις παιδαγωγικές αρχές και στα πλαίσια των αναλυτικών προγραμμάτων ώστε να εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την εργασία των παιδιών

Συνεργάζονται εποικοδομητικά μεταξύ τους, με τον/την προϊστάμενο του νηπιαγωγείου και τα αρμόδια στελέχη εκπαίδευσης.

Εκπαιδεύουν τα παιδιά να φροντίζουν   και να χρησιμοποιούν σωστά το υλικό τους.

Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας με τους γονείς και φροντίζουν για την πρόοδο όλων των μαθητών.

Είναι τυπικοί στην τήρηση του καθηκοντολογίου όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.

 Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, σχετικά με τις επιστήμες της αγωγής  μέσω των διαφόρων μορφών επιμόρφωσης, που παρέχονται θεσμικά.

 

·      Οι μαθητές/μαθήτριες

 

Οι μαθητές/μαθήτριες  Στο νηπιαγωγείο μας οι μαθητές και οι μαθήτριές μας καλούνται να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν βασικές ικανότητες, ως έναν συνδυασμό γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων, που θα τους βοηθήσουν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στα διάφορα περιβάλλοντα και στους ρόλους που αναλαμβάνουν και θα κληθούν να αναλάβουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τέτοιες ικανότητες είναι η επικοινωνία, η δημιουργική και κριτική σκέψη, η προσωπική ταυτότητα και αυτονομία, οι κοινωνικές ικανότητες και οι ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη. Για την κατάκτηση των παραπάνω στόχων αξιοποιούνται το αυθόρμητο και οργανωμένο παιχνίδι, οι ρουτίνες, καταστάσεις από την καθημερινή ζωή, οι διερευνήσεις και το οργανωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, πάντα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών, γονέων, στελεχών της εκπαίδευσης και θεσμικών φορέων.

 

·      Γονείς και κηδεμόνες

 

Φροντίζουν ώστε το παιδί να έρχεται έγκαιρα και ανελλιπώς στο σχολείο και να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας του. Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις, έντυπες ή ηλεκτρονικές, ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του Σχολείου.

-Συνεργάζονται αρμονικά σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσω του Συλλόγου Γονέων με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο των Διδασκόντων για θέματα που αφορούν τους μαθητές/μαθήτριες.

-Ενημερώνουν έγκαιρα και προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα, αν υπάρχουν, για κάθε ειδικό θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους-θέματα υγείας, ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες ή ανάγκες, θέματα οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης -τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, τη φοίτηση και συμπεριφορά του παιδιού και ζητούν τη συνδρομή του σχολείου.

 

VI.Παιδαγωγική αντιμετώπιση ζητημάτων 

 

-Παιδαγωγικά ζητήματα αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς της τάξης, την Προϊσταμένη, τον Σύλλογο Διδασκόντων, τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και ενδεχομένως θεσμοθετημένους φορείς, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται.

 —Όταν  παιδιά εκφράζουν παράπονα για το Σχολείο ή για τους συμμαθητές τους τα ακούμε προσεκτικά, χωρίς να παίρνουμε άμεσα θέση, αν δεν βεβαιωθούμε πώς έχει το θέμα. Να μην μας διαφεύγει ότι συχνά τα παιδιά προκειμένου να δικαιολογηθούν ή επειδή αντιλαμβάνονται τα γεγονότα με τρόπο διαφορετικό από ό,τι εμείς οι μεγάλοι, μεταφέρουν ανακρίβειες  ή παρουσιάζουν τη μισή αλήθεια, και όσο γίνονται πιστευτά τόσο συνεχίζουν.

  Στη συνέχεια απευθυνόμαστε στο Σχολείο για να ακούσουμε τι έχει συμβεί, στην περίπτωση που το παράπονο έχει να κάνει με αυτό, ή να αναλάβει τη διερεύνηση και τη διευθέτηση του θέματος, αν στο περιστατικό εμπλέκεται και άλλο παιδί. 

—Τα αρνητικά σχόλια προς το σχολείο, έστω και άθελά μας, βλάπτουν και το παιδί μας. Δεν στρεφόμαστε εναντίον άλλου παιδιού ή της οικογένειάς του. 

 Η αντιμετώπιση και η επίλυση κάθε προβλήματος  μπορεί να προκύψει μόνο μετά από τη συνεργασία των γονέων/κηδεμόνων με το σχολείο.

 

VII. Καινοτόμες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί στο σχολείο

 

Το 5ο νηπιαγωγείο Χανίων χρησιμοποιεί σύγχρονες, βιωματικές και συνεργατικές μεθόδους διδασκαλίας, μέσα από τις οποίες αναπτύσσονται  δεξιότητες των μαθητών, όπως είναι η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η συνεργασία. Η  διαφοροποιημένη προσέγγιση  διαπερνά όλο το ημερήσιο πρόγραμμα.

Το σχολείο μας για πέμπτη συνεχή χρονιά συμμετέχει στο Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων με την παιδαγωγική Φρενέ, χρησιμοποιώντας τεχνικές και υλοποιώντας δράσεις, που προάγουν τη δημοκρατία στο σχολείο και το άνοιγμα στην κοινότητα όπως συμμετοχή στη  ραδιοφωνική ομάδα με εκπομπές για τα παιδιά και με τα παιδιά, διασχολική αλληλογραφία, μικρά βιβλία, συμβούλιο τάξης, τι νέα κλπ

Συμμετέχουμε επί σειρά ετών σε Θεματικά Δίκτυα Περιβ/κής Εκπ/σης σε συνεργασία με το  ΚΠΕ Βάμου: -Αλλάξτε συμπεριφορές: Ανακυκλω S.O.S. τε!

              -Αλλάζω για το κλίμα

             -Ένας κήπος στο σχολείο μου

 

VIII. Άλλα Θέματα

 

·      Εμβολιασμός μαθητών/μαθητριών

 

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υποχρεωτικά είναι όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ένα από τα δικαιολογητικά εγγραφής, αποτελεί και η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

 

·         Προετοιμασία γεύματος-Γεύμα

 

Το γεύμα των μαθητών/μαθητριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους. Η νηπιαγωγός στο ολοήμερο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, βοηθά και καθοδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος και να εξυπηρετούνται αυτόνομα. Σε κάθε περίπτωση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους μαθητές μέχρι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης.

Η νηπιαγωγός δύναται να τροποποιήσει την διαδικασία του γεύματος , ως προς τον χρόνο και τον τρόπο κατά περίπτωση.

Δεν αποτελεί υποχρέωσή της η ολοκλήρωση του γεύματος του κάθε μαθητή /μαθήτριας.

 

·           Ύπνος-ξεκούραση

 

Οι νηπιαγωγοί με βάση τα υπάρχοντα χωροταξικά δεδομένα , την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου και τον αριθμό των  μαθητών, προσπαθούν να δημιουργήσουν  στο μέτρο του εφικτού, ευνοϊκές συνθήκες ξεκούρασης μέσω δραστηριοτήτων χαλάρωσης .

Η ώρα του ύπνου και της χαλάρωσης έχει παιδαγωγική αξία καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τις ανάγκες των άλλων.

 

 

Άρθρο 4.Επικοινωνία και Συνεργασία Γονέων/Κηδεμόνων-Σχολείου

 

Πολύ σημαντική παράμετρος της συνολικής λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και του κλίματος που δημιουργείται είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών και με τον Σύλλογο Γονέων.

Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των γονέων/κηδεμόνων προς το Σχολείο και τον εκπαιδευτικό. Για οποιοδήποτε αίτημά τους, οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται στην εκπαιδευτικό της τάξης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, απευθύνονται στην Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου.

 

Ι. Διαδικασίες ενημέρωσης και επικοινωνίας Σχολείου και γονέων/κηδεμόνων

 

Οι συναντήσεις για ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς προγραμματίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων:

·      Στην αρχή του διδακτικού έτους, όπου λαμβάνει χώρα ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

·      Μια φορά τουλάχιστον το μήνα σε προκαθορισμένη από την εκπαιδευτικό του τμήματος ημέρα και ώρα, για θέματα που αφορούν στην αγωγή και πρόοδο των μαθητών/μαθητριών.

·      Κάθε φορά που η εκπαιδευτικός της τάξης κρίνει αναγκαία μια έκτακτη συνάντηση.

·      Κατά την ενημέρωση προόδου με το πέρας κάθε τριμήνου, όπου πραγματοποιείται ατομική παιδαγωγική συνάντηση της εκπαιδευτικού της τάξης με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους.

 

Η είσοδος των γονέων/κηδεμόνων στο σχολικό χώρο επιτρέπεται μόνο κατά τις προβλεπόμενες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων

Οι γονείς-κηδεμόνες οφείλουν να επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και να ενημερώνουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς για κάθε αλλαγή,

Επίσης, οι γονείς/κηδεμόνες θα πρέπει να αξιοποιούν κάθε  μέσο επικοινωνίας που παρέχεται από το Νηπιαγωγείο (email/τηλέφωνο/ιστοσελίδα), και να ενημερώνονται για τα θέματα του Νηπιαγωγείου.

Τέλος, οι γονείς/κηδεμόνες σε έκτακτες περιπτώσεις θα πρέπει να έχουν φροντίσει είτε οι ίδιοι ή πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτήσει να είναι άμεσα διαθέσιμοι.

 

ΙΙ.Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

 

Το σχολείο μας συστεγάζεται με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και υπάρχει θεσμοθετημένος  Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων (αρ. 280/30-10-2001απόφαση του  Πρωτοδικείου Χανίων), με την επωνυμία: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και 5ουΝηπ/γείου Χανίων , όπου όλοι οι γονείς/κηδεμόνες του σχολείου συμμετέχουν αυτοδικαίως σε αυτόν.

 

ΙΙΙ.Σχολικό Συμβούλιο

 

Σε κάθε σχολική μονάδα λειτουργεί το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έργο του Σχολικού Συμβουλίου είναι η συμβολή του στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Το Σχολικό Συμβούλιο λειτουργεί συνεργατικά και προτείνει παρεμβάσεις για την επίλυση θεμάτων που αφορούν στην υγιεινή, στην ασφάλεια και στην πρόληψη ατυχημάτων στο σχολικό χώρο καθώς και σε ζητήματα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής του Νηπιαγωγείου.

 

   IV.       Η σημασία της συνέργειας όλων

 

Ένα ανοιχτό στην κοινωνία, συνεργατικό και δημοκρατικό σχολείο έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας: μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών, Προϊσταμένης, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Σχολικής Επιτροπής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να επιτύχει στην αποστολή του.

 

ΙV.    Νέα Ψηφιακά Εργαλεία

 

1. Ψηφιακή Βεβαίωση Φοίτησης

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών έχουν τη δυνατότητα έκδοσης Βεβαίωσης Φοίτησης των

εξαρτώμενων τέκνων τους μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης

(https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/attending-school).

2. Ψηφιακή Πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων

εκφοβισμού

Για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού έχει δημιουργηθεί ειδική

ψηφιακή πλατφόρμα για υποβολή καταγγελιών (https://stop-bullying.gov.gr/). Στη συγκεκριμένη

πλατφόρμα έχουν πρόσβαση μαθητές και γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια

μαθητών/τριών, οι οποίοι δύνανται να υποβάλουν αναφορές. Επίσης, ορίζεται συγκεκριμένο

Πρωτόκολλο Διαχείρισης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού με σκοπό την εξέταση των αναφορών

και την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικής βίας σύμφωνα με την

ισχύουσα νομοθεσία. Αποδέκτες – υπεύθυνοι υποδοχείς σε επίπεδο σχολικής μονάδας των

αναφορών για περιστατικά εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας που υποβάλλονται ψηφιακά είναι η

Προϊσταμένη της σχολικής μονάδας και ένας (1) εκπαιδευτικός που ορίζεται από εκείνον για τον

σκοπό αυτό.

Σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης συνιστάται τετραμελής «Ομάδα Δράσης για την Πρόληψη και

Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού» η οποία αποτελείται από:

α) τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος αναπληρώνεται από τον Προϊστάμενο του Τμήματος

Εκπαιδευτικών Θεμάτων της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, β) έναν (1) Σύμβουλο Εκπαίδευσης,

με τον αναπληρωτή του, γ) έναν (1) ψυχολόγο σχολικής μονάδας ή Κέντρου Διεπιστημονικής

Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με τον

αναπληρωτή του και δ) έναν (1) κοινωνικό λειτουργό σχολικής μονάδας ή ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Διεύθυνσης

Εκπαίδευσης με τον αναπληρωτή του. Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των υπεύθυνων

αποδεκτών αναφορών στη σχολική μονάδα και των τετραμελών ομάδων δράσης στις Διευθύνσεις

Εκπαίδευσης ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

3. Ψηφιακή Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων

Δίνεται η δυνατότητα στους γονείς/κηδεμόνες να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις απουσίες,

καθώς και τη βαθμολογία των μαθητών/τριών μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «e-Parents»

(https://eschools.minedu.gov.gr/login). Η πλατφόρμα θα δώσει στον/στην πολίτη-κηδεμόνα ένα

ζωντανό και μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με το σχολείο, μέσω του οποίου ο/η κηδεμόνας θα

αλληλοεπιδρά με την σχολική μονάδα. Οι διαθέσιμες υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην πρώτη

έκδοση του υποσυστήματος «e-Parents» οργανωμένες ανά ρόλο χρήστη είναι οι εξής: Ανακοινώσεις

και Ειδοποιήσεις Σχολικής Μονάδας, Απουσίες Μαθητή, Βαθμολογίες Μαθητή

 

 

Άρθρο 5: Πολιτική του σχολείου προστασίας από πιθανούς κινδύνους

 

Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών :Οι φάσεις του σχεδίου υλοποίησης της διαχείρισης κρίσεων είναι οι εξής:

 

1.Προσδιορισμός της κρίσης -γεγονότος (π.χ. πλημμύρα, πυρκαγιά).

2.Επίπεδο αντιμετώπισης.

3.Ειδοποίηση -ενημέρωση όσων εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κρίσης.

4.Επιλογή τρόπου και πλαισίου ενημέρωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων,των γονέων και κηδεμόνων.

5.Αξιολόγηση διαχείρισης της κρίσης.

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, στην αρχή του σχολικού έτους και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου.

 

Επίσης, ενημερώνουν τους μαθητές/μαθήτριες για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση κρίσης οι μαθητές/μαθήτριες παραδίδονται μόνο στους γονείς/κηδεμόνες τους ή στα πρόσωπα που οι γονείς/κηδεμόνες έχουν ορίσει γραπτώς για την παραλαβή των μαθητών/τριών από τη σχολική μονάδα.

Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, Προϊσταμένη οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘΑ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λ.π. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ισχύει έως την έγκριση νεότερου.

 

                                                                           Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ

                                                                       ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑ

                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου