Αύριο είναι το Σάββατο του Λαζάρου και λένε κάλαντα ακούστε τα
"Που ‘σαι Λάζαρε που είναι η φωνή σου,
που σε γύρευε η μάνα κι αδερφή σου....
Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος,
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος....
Βάγια βάγια των Βαγιών, τρώνε ψάρια και κολιό,
και την άλλη Κυριακή τρώνε το παχύ αρνί»
Το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουν μικρά κουλουράκια γλυκά με σταφίδες,μέλι,καρύδια και τα πλάθουν σε σχήμα ανθρώπου.
που σε γύρευε η μάνα κι αδερφή σου....
Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος,
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος....
Βάγια βάγια των Βαγιών, τρώνε ψάρια και κολιό,
και την άλλη Κυριακή τρώνε το παχύ αρνί»
Το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουν μικρά κουλουράκια γλυκά με σταφίδες,μέλι,καρύδια και τα πλάθουν σε σχήμα ανθρώπου.
Τα
«Λαζαράκια» όπως τα λένε στη Λέσβο, Λήμνο, Δωδεκάνησα ή αλλιώς «Λαζόνια» όπως τα
λένε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας,συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου και τα έδιναν στα παιδιά, όταν έψελναν τα κάλαντα του Λαζάρου από πόρτα σε πόρτα.Είναι νηστίσιμα και
είναι μια λιχουδιά για το Πάσχα.Το έθιμο λέει ότι όποιος δεν πλάσει
Λαζαράκια, δε θα χορτάσει ψωμί.
Σας δίνουμε τη συνταγή από τη μαμά της κ. Δήμητρας
Υλικά
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
μισό ποτήρι ζάχαρη
σταφίδες
λίγο αλάτι
1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
3 κουταλάκια κανέλα
γαρύφαλλα για τη διακόσμηση
1 ποτήρι ζεστό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά
Εκτέλεση
Ρίξτε το αλεύρι σε μια λεκάνη
Διαλύστε τη μαγιά, ρίξτε τη στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώστε.
Έπειτα ρίξτε το λάδι ,το αλάτι ,τη ζάχαρη,την κανέλα και ξαναζυμώστε.
Τέλος ρίξτε τις σταφίδες και ζυμώστε μέχρις ότου το μείγμα δεν θα κολλά στα χέρια σας.
Αφήστε το μείγμα σας να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
Διαλύστε τη μαγιά, ρίξτε τη στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώστε.
Έπειτα ρίξτε το λάδι ,το αλάτι ,τη ζάχαρη,την κανέλα και ξαναζυμώστε.
Τέλος ρίξτε τις σταφίδες και ζυμώστε μέχρις ότου το μείγμα δεν θα κολλά στα χέρια σας.
Αφήστε το μείγμα σας να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα.
Κάντε 2 λωρίδες που θα τις πλέξετε μεταξύ τους (όπως τα τσουρέκια)
και
αφήστε τις άκρες για πόδια. (Τα χέρια θα είναι νοητά σταυρωτά)
Κάντε μια μικρή μπαλίτσα για κεφάλι και τοποθετήστε τα γαρύφαλλα για ματάκια.
Κάντε μια μικρή μπαλίτσα για κεφάλι και τοποθετήστε τα γαρύφαλλα για ματάκια.
Ψήστε τα σε 180 με 200 βαθμούς ώσπου να ροδίσουν
Ενώ ακούτε τα Κάλαντα του Λαζάρου από παιδική χορωδία του σχολείου ψαλτικής (από το https://youtu.be/oSYKJvWabbc)
Ενώ ακούτε τα Κάλαντα του Λαζάρου από παιδική χορωδία του σχολείου ψαλτικής (από το https://youtu.be/oSYKJvWabbc)
Και του χρόνου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου