Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Δίκτυο: Οι μικροί χαρταετοί συναντούν τον μεγάλο Μίκη!

 Ένα δίκτυο 13 σχολείων του Δήμου Χανίων δημιουργηθηκε, ώστε μέσα από τη συνεργασία και το μοίρασμα εμπειριών και ιδεών, θα ανακαλύψει μερικά από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, θα μελετήσει τη βιογραφία του, θα εκφραστεί εικαστικά και θα καλλιεργήσει τον ψηφιακό εγγραμματισμό!

Η 1η συνάντηση διά ζώσης

1η Διαδικτυακή συνάντηση

Η αρχή θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα! Τι συνέβη μια Καθαρά Δευτέρα του 1963; Στον αττικό ουρανό θα υψωθούν χαρταετοί με το σήμα της Ειρήνης και θα του δώσουν την έμπνευση για να συνθέσει τη μουσική του. Έτσι και τα σχολεία μας αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν το κάθε ένα έναν χαρταετό! Η δική μας έμπνευση ήρθε από το τραγούδι του Μίκη "ένα το χελιδόνι". Ένα χελιδόνι που κουβαλά τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τα όνειρα όλων των παιδιών.


Ο χαρταετός του 5ου Νηπιαγωγείου

Οι χαρταετοί και των 13 νηπιαγωγείων ενώθηκαν και δημιούργησαν το logo του συγκεκριμένου προγράμματος e twinning.




Η συλλογική μας ιστορία!!!

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά δημιούργησαν μία συλλογική ιστορία για τα μνημεία που διάλεξαν. Η ιστορία ξεκίνησε από το 26ο Χανίων και το μνημείο του, συνεχίστηκε από το 21ο Αθηνών, μετά το 5ο Χανίων και τέλος η Βίλα Αιμιλία στο Π. Ψυχικό. Αφού ολοκληρώθηκε το κείμενο αποφασίσαμε κάθε σχολείο να εικονογραφήσει το κομμάτι της ιστορίας άλλου νηπιαγωγείου. Στην τελευταία μας συνάντηση διαλέξαμε τίτλο με ψηφοφορία... 

Μπορείτε να το ξεφυλλίσετε και να το διαβάσετε, πατώντας στην εικόνα




Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Επίσκεψη στο αρχαιολάμπ στο Καστέλι

 Έκπληξη ο μπαμπάς του Γιώργου οδηγός του λεωφορείου.... 


μαθαίνουμε τα τι και πως των ανασκαφών....


 
Γινόμαστε όλοι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουμε το εσωτερικό μιας μινωικής οικίας,  γνωρίζουμε τη μινωική εποχή και ταυτοχρόνως την επιστημονική διαδικασία ανασκαφής, τεκμηρίωσης και διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων, ώστε να κατανοήσουν πώς οι αρχαιολόγοι σταδιακά ανασυνθέτουν το παρελθόν βάση των ευρημάτων.



 

       





φτιάχνουμε τα δικά μας αγγεία!
 









Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Διαδικτυακά παιχνίδια με τα μνημεία!!!

Τα παιδιά-μικροί ξεναγοί και των 4 νηπιαγωγείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παίζουμε παιχνίδια στον υπολογιστή με όλα τα μνημεία....


Μπορείτε να τα παίζετε πατώντας στις εικόνες:

1. Πάζλ 

2.   Memory με κάρτες



3. Τροχός

 

 



Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

15ος Δρόμος Υγείας!!!

 

Ενώ ο Σύλλογος γονέων ετοιμάζει το υγιεινό πρωινό για όλα τα παιδιά του σχολείου, στίβει χυμούς, τρίβει ντομάτες για ντακάκια.. Εμείς πανέτοιμοι με αθλητικά, καπέλα , αντηλιακά και γονείς φύλακες-αγγέλους ξεκινάμε το δρόμο υγείας.. 

με περπάτημα στην αρχή... και φτάνοντας στην πλατεία Τάλω,  αγώνες δρόμου γύρω από το μνημείο με διάφορους τρόπους: τρέξιμο γρήγορο, αργό, με τα γόνατα ψηλά , με τις μύτες/φτέρνες, προς τα πίσω, χοροπηδώντας.....







 Στην επιστροφή ένα γρήγορο σπριντ ... 


 Απολαύσαμε τα τραγούδια που είχαν ετοιμάσει με τον κ. Νίκο το μουσικό του σχολείου τα παιδιά του Δημοτικού και πήραμε το υγιεινό πρωινό μας!!!! 



















Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Τα μνημεία ταξιδεύουν στο χρόνο!

 

Το μνημείο που διαλέξαμε μάθαμε ότι ξεκίνησε να φτιάχνεται στα τέλη του 16ου αιώνα και τελείωσε αρχές του 17ου.  Τα μνημεία που διάλεξαν οι φίλοι από τα άλλα σχολεία  φτιάχτηκαν όλα τον 20ο . Ακόμη μάθαμε ότι ένας αιώνας έχει 100 χρόνια!

Επειδή ο αιώνας είναι μεγάλος, ζωγραφίσαμε μεγάλους αριθμούς. Τους βάλαμε στη σειρά....                                                                                     


 


Και μετά  τα μνημεία και των τεσσάρων νηπιαγωγείων στη γραμμή του χρόνου..... Έτσι φτιάξαμε μια γραμμή 700 χρόνων!!!!!!



και φυσικά περπατήσαμε και παίξαμε ανάμεσα στους αιώνες!